Kohti Metsäkylpyohjaajakoulutusta

Olin töissä sisustussuunnittelijana isossa firmassa ja keuhkoni olivat sairastuneet astman lisäksi harvinaiseen keuhkosairauteen, jossa keuhkojen immuunivaste oli heikentynyt. Tästä seurauksena jouduin syömään pitkiä aikoja antibiootteja, jotta tulehdus keuhkoissani saataisiin jotenkin rauhoitettua. Yskin kuin pahemman luokan tupakoitsija, minä jolle tupakka ei ollut koskaan maistunut. Olin tienristeyksessä, jossa paluuta vanhaan ei ollut, oli astuttava uuteen.

Keuhkoni kroonisesta tulehduksesta oli tullut elämäni rajoittava tekijä. Oli aika tehdä isoja muutoksia, ja ensimmäisenä niistä minun oli jätettävä työni, joka ei enää sopinut keuhkoilleni. Muistan kuinka istuin lääkärini vastaanotolla Taysissa ja keskustelimme vaihtoehdoistani, kuulin hänen sanovan minulle, että vaihtoehtoni uudeksi ammatikseni olivat todella pienet keuhkojeni herkkyyden takia.

Pitkän sairaslomani aikana minulla oli aikaa pysähtyä, miettimään itseäni ja elämääni. Pysähtymiseni sai minut miettimään, mitä syvällä sisälläni halusin ja miten jatkaisin eteenpäin. Tein päätöksen ottaa täyden vastuun itsestäni ja omasta hyvinvoinnistani. Lähdin opettelemaan itseni kuuntelua. Siitä alkoikin matkani kohti itseäni ja paranemistani.

Polkujen kohtaaminen ja koulutuksen muotoutuminen

Monen mutkan jälkeen löysin hyvinvointivalmentajakoulutuksen, joka alkoi Kalajoella. Koulutus pohjautui HOT; in (hyväksymis- ja omistautumisterapia) ja mindfulnessiin. Matkani piti sisällään välillä hyvin kipeidenkin asioiden ja tunteiden käsittelyä. Niiden läpikäynti läsnä ollen, hyväksyen ja armollisesti antoi minulle myös oivalluksia sairastumiseni syistä.

Hyvinvointivalmentajakoulutuksessa tapasin Minnan, jonka kanssa hyvin pian huomasimme olevamme sielunsisaria, koimme vahvaa yhteyttä ja samankaltaisuutta. Minna oli lypsykarjatilan emäntä ja maatilamatkailuyrittäjä. Hän oli lähtenyt hakemaan hyvinvointia elämäänsä huomattuaan, miten ilo oli kadonnut hänen elämästään lukuisten tapaturmien ja kroonisen selkäkivun seurauksena.
Jatkoimme molemmat vuoden koulutuksen jälkeen vielä toisen vuoden koulutukseen, jossa syvensimme valmennustaitojamme psykosynteesin (sielunpsykologian) ja mindfulnessin keinoin. Näiden kahden vuoden aikana mindfulness- tietoisuustaidot olivat tulleet minulle tärkeäksi keinoksi pysähtymiseen, itseni kuunteluun ja keho-mieli yhteyteen. Koin oman fyysisen olotilani paranevan askel kerrallaan.

Tietoisuustaidoista oli tullut osa elämääni ja siksi jatkoinkin opiskelujani mindfulnessohjaajaksi ja mindfulness työssä -ohjaajaksi. Lisäksi kouluttauduin vielä henkisen hyvinvoinnin ohjaajaksi ja intuitiiviseksi energiahoitajaksi. Samaan aikaan Minna kouluttautui naurujooga- ja rentoutusohjaajaksi sekä kävi ravintopuolen koulutuksia. Molemmat teimme työtä tahoillamme ohjaten ryhmiä, pitäen kursseja ja luentoja.

Tällä matkallani löysin rauhan sisältäni ja oma fyysinen hyvinvointini parani. Tällä hetkellä krooninen sairauteni, joka on tuonut monia rajoitteita elämääni, on oireeton.

Jo hyvinvointivalmentajakoulutuksessa pohdimme yhteistyötä Minnan kanssa ja nyt vuosien jälkeen aika tuntui olevan oikea. Meille molemmille luonnon ja hiljentymisen rooli eheytymisessä ja omassa toipumisessa oli todella suuri. Halusimme lähteä viemään eteenpäin luonnon, hiljentymisen ja tietoisuustaitojen parantavia vaikutuksia. Halusimme jakaa osaamistamme, kokemuksiamme ja oivalluksiamme. Yhteistyöksemme nousikin Metsäkylpyohjaajakoulutus, jossa nämä meille tärkeä asiat yhdistyvät; luonto, tietoisuustaidot, läsnäolo, aistillinen metsän kokeminen, pysähtyminen, itsensä kuunteleminen.

Olemmekin erityinen tiimi, koska meillä molemmilla on selkeät omat vahvuutemme koulutuksessa, täydentäen ja vahvistaen toistemme taitoja.

Mitä on metsäkylpy?

Oletko ehkä huomannut, kun suuntaat kävelyreittisi kiireisen työpäiväsi jälkeen lähimetsään tai puistoon, tunnet rauhoittuvasi ja rentoutuvasi? Pysähdyt aistimaan metsän tuoksuja, värejä ja ääniä. Kosket kaarnaa, joka on kasvanut puunrungon pinnalle. Tunnet sen karheuden kätesi alla. Tunnet miten seisot sammalmättään päällä. Nojaat selkäsi lähipuuhun, hengität syvään sisään ja ulos. Jokaisella sisään hengityksellä hengität syvään sisään ilmaa ja jokaisella uloshengityksellä hengität ulos kiireen ja stressin. Olet läsnä tässä hetkessä, nojaten puuhun aistien puun energian, olet osa suurta luontokokonaisuutta, metsäkylpy on alkanut.

Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme ja terveyteemme. Tutkimusten mukaan jo muutama minuutti luonnossa laskee stressitasoamme, verenpainettamme ja hengitystiheyttämme sekä vähentää negatiivisia tuntemuksia kuten ahdistusta, masennusta ja aggressioita. Luonto parantaa tarkkaavaisuuttamme sekä edistää elinvoimaisuuden ja myönteisen energisyyden kokemusta. Luonto siis paitsi elvyttää ja rauhoittaa, myös innostaa ja tuo uutta voimaa ja mentaalista energiaa.

Metsäkylvyssä käytämme apunamme luonnon antamia terveysvaikutuksia, tehostaen niitä tietoisen läsnäolon harjoitteilla. Kohdaten luonnon aistiemme; näkemisen, tuoksujen, äänten, kosketuksen, makujen avulla. Pysähtyen luonnon äärelle, hengitykseemme, omaan luontoyhteyteemme.

Metsäkylpyohjaajakoulutuksessa lähdemme liikkeelle tietoisuustaitojen perusteista, hengityksestä, omien aistien havainnoimisesta, keho-mieli yhteydestä. Koulutuksessa käymme myös läpi tutkittua faktatietoa tietoisuustaidoista, stressistä ja metsän/luonnon vaikutuksista hyvinvointiimme. Opettelemme ohjaustaitoja, niin sisällä kuin ulkona luonnossa sekä ohjauksia erilaisille ryhmille. Koulutus antaa pätevyyden toimia ainutlaatuisena metsäkylpyohjaajana.

Metsäkylpyohjaaja koulutus on samalla matka itseen, omaan sisäisyyteen, omaan läsnäoloon ja rauhantilaan.
Ensimmäinen metsäkylpyohjaaja® kouluksemme alkaa 9 – 10.11.2018 Tampereella.

Blogin kirjoittaja Jaana Hakanpää
Metsäkylpyohjaaja ja kouluttaja
http://www.juurtumistaitseeni.nettisivu.org

Yhteistyökumppani Minna Helminen
Metsäkylpyohjaaja ja kouluttaja
http://www.minnahelminen.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.