Retkeilyreitit

DigiTrail-retkeilyreitit

Hämeenlinna, Aulanko

Vain noin 4 km päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitseva Aulangon ulkoilu- ja luonnonsuojelualue (noin 750 hehtaaria) on houkutellut ihmisiä rentoutumaan, rauhoittumaan ja pääsemään luonnon kanssa kosketuksiin jo yli vuosisadan ajan. Aulanko on tunnettu kauniista kansallismaisemistaan ja historiallisista nähtävyyksistään, jotka tarjoavat jokaiselle jotakin, niin vanhemmille kuin perheen pienimmillekin. Aulangon luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883 - 1938 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Jotta maisema säilyisi edelleenkin avarana ja puistomaisena, puistometsää hoidetaan aktiivisesti.

Aulangon alueella on helppo kulkea ja alueen moninaiset palvelut tarjoavat mahdollisuuden viettää enemmänkin aikaa Aulangon luonnonkauniissa puistometsässä. Alueella on mm. uimarantoja, nuotiopaikkoja, kuntoilu-, ulkoilu- ja ratsastusreittejä, ulkoilumaja, kahvila- ja ravintolapalveluita sekä hotelli monipuolisine aktiviteetteineen.

 

Luontoreittien lähtöpisteelle Aulangon Ulkoilumajalle  Linnanen 75, 13220 Hämeenlinna, N61 01.695 E24 27.722

Aulangon Ulkoilumajalla on tilava, ilmainen pysäköintialue. Helsinki - Tampere moottoritieltä (valtatie nro 3) sekä Turku - Lahti valtatieltä (Valtatie nro 10) on viitoitus Aulangolle. Hämeenlinnan rautatieasemalta Ulkoilumajalle on autolla (taksitolppa rautatieaseman edessä) 5,3 km ja kävellen 4,7 km. Rautatieasemalta lähtee myös kaupungin sisäisen liikenteen linja-auto numero 2, joka ajaa Hämeenlinnan keskustasta rautatieaseman kautta Hotelli Aulangolle. Hotelli Aulangolta on noin 1,5 km Ulkoilumajalle.

Hyödyllisiä linkkejä:

Aulanko-reitit

Helppo, sininen reitti kulkee Aulangon luonnonsuojelualueella ja kiertää alueen keskeisimmät nähtävyydet. Reitti lähtee Aulangon Ulkoilumajalta Ruusulaakson paviljongille, josta se jatkuu Metsälammen rantaa pitkin. Mikäli retkeilijä haluaa, voi Ruusulaakson paviljongilta poiketa Joutsenlammelle, tarkkailemaan lintuja tai ihan vain istahtaa hetkeksi ihailemaan kaunista lampea. Joutsenlammella on myös kioski, joka palvelee kesäaikaan reippailijoita. Metsälammelta reitti jatkuu puistometsän siimekseen, jossa voi huomata olevansa hetken komeiden mäntyjen ympäröimänä. Tämän jälkeen polku nousee Aulangon Tornikahvilalle ja Aulangon näkötornille, jotka molemmat ovat avoinna kesäaikaan. Näkötornista avautuvat komeat näkymät ympäröivään maastoon. Maisemia voi ihailla myös näkötornin läheisyydessä olevalta näköalatasanteelta. Reitti palaa näkötornilta takaisin alamäkivoittoisesti Aulangon Ulkoilumajalle.

Hyvä tietää

Reitin varrelle DigiTrail mobiilisovelluksessa on tehty useita reittipisteitä, joissa on kerrottu mielenkiintoista tietoa alueen nähtävyyksistä ja historiasta, mutta myös aktiviteettimahdollisuuksista ja palveluista.

Reittiä on halutessaan helppo muokata vastaamaan reippailijan omia toiveita. Aulangolla on paljon nähtävää ja etenkin kesäaikaan on mukava tehdä hieman pidennetty lenkki ja kiertää Aulangon Joutsenlammen ympäri. Haastetta ja sykkeen nostoa toivovat retkeilijät voivat yhdistää tähän reittiin vierailun Karhuluolalla, jonne pääsee näköalatasanteen viereltä laskeutuvia jyrkkiä, 322 askelmasta koostuvaa kiviportaikkoa pitkin. Luolassa voi ihailla Karhut -nimistä veistosta ja kerätä voimia portaiden nousuun takaisin reitille.

Aulangon Ulkoilumajan läheisyydessä on nuotiokota. Muita tulipaikkoja tällä reitillä ei ole, mutta kesäaikaan alueella palvelevat sekä Tornikahvila, että Joutsenlammen kioski. Ulkoilumajalla on myös mahdollisuus uintiin ympäri vuoden, sekä vuokrattava sauna ja liikuntavälineitä. Reitin huippukohdalla sijaitsee Aulangon näkötorni, josta aukeavat upeat näkymät hämäläisen maiseman ylle. Näkötorniin on vapaa pääsy ja se on avoinna kesäisin joka päivä klo 8-19. Aulangon koko alueella muita harrastusmahdollisuuksia patikoinnin lisäksi ovat pyöräily (huomaa, että pyöräily on sallittu ainoastaan rengastiellä ja sorapäällysteisillä poluilla), melonta, uinti ja ratsastus. Lisäksi talvella alueella on viisi eripituista hiihtoreittiä aina 3 km:stä 10,5 kilometriin. Aulangon hotellin läheisyydessä löytyy mahdollisuus pelata tennistä, minigolfia sekä golfia kahdellakin eri kentällä. Alueella on myös kylpylä ja kiipeilypuisto.

Aulangon luonnonsuojelualueella on sallittua liikkua jalan ja hiihtäen, autolla rengastiellä kesäisin klo 8-23 välisenä aikana sekä ruokasienten ja metsämarjojen poimiminen. Maastopyöräily järjestyssäännön mukaan on sallittu ainoastaan päällystetyllä rengastiellä sekä järjestyssäännössä osoitetuilla sorapäällysteisillä teillä ja poluilla. Ratsastus on sallittu vain siihen erikseen osoitetuilla reiteillä. Muuhun kuin jokamiesoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa (mm. tutkimusluvat ja suurten tapahtumien luvat). Kiellettyä alueella ovat roskaaminen, lemmikkieläinten vapaana pitäminen, leiriytyminen ja avotulen teko, opasteiden ja muiden rakenteiden sekä koealojen vahingoittaminen. Lisäksi alueella on kiellettyä kasvillisuuden, maaperän tai muun luonnon vahingoittaminen, häirintä sekä muita kävijöitä häiritsevä toiminta ja metsästys sekä kalastus.

Vaativuus

Reitti on helppo kulkea. Suurin osa reitistä kulkee joko tiellä tai sorapohjaisella polulla, joka ei ole liukas edes sateella. Reitin eteläpäässä (Metsälampi – Aulangon näkötorni) oleva osio on pinnoittamatonta metsäpolkua ja saattaa sateisella säällä olla mutainen ja/tai liukas. Tällöin kumisaappaat tai vedenpitävät kengät ovat hyödylliset, muuten reitillä riittää mainiosti tavallinen ulkoiluvarustus. Metsäpoluilla ei ole talvikunnossapitoa, joten korkeavartiset kengät ovat ehdoton valinta lumiseen aikaan reitillä patikoitaessa.

Sample Description
Sample Description

Aulanko

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Evo, Evokeskus

Evo on tunnettu paitsi Suomen vanhimmasta metsätalouden oppilaitoksesta, myös erämaisuudestaan, luonnostaan, linnuista ja majavista. Evon retkeilyalue (noin 4700 hehtaaria) on ollut vuosikymmenet paitsi retkeilijöiden, myös partiolaisten suosiossa. Alueella risteilee Ilves-reitistö, joka mahdollistaa räätälöidyt retket jokaiseen makuun, aina Asikkalaan ja Padasjoelle asti.

Evo sijaitsee ympäristöään korkeammalla vedenjakaja-alueella, jolle ominaista on pikkujärvien ja lampien runsaus sekä vähäravinteinen maaperä. Evon metsäluonnon kehitystä on vahvasti ohjannut perinteinen metsätalous. Vallitsevia metsätyyppejä ovat tuoreet ja kuivahkot kankaat. Alueen yleisin puulaji on mänty, jota puustosta on yli puolet. Reheviä alueita on Evolla vain vähän. Myös luonnontilaiset suot ovat harvinaisia. Soihin voi tutustua mm. Niemisjärven luontopolulla tai Harjupolulla. Alueen kumpuilevat muodot ovat jääkauden aikaansaannoksia.

Evon reiteillä vaeltassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Vesistöt ovat puhtaita ja joistakin järvistä voi jopa juoda suoraan. Onnekas retkeilijä saattaa jopa nähdä majavan padonrakennuspuuhissa. Istutetun lohikalan tai luonnonkalojen narraaminen ilahduttaa kalastajia ja lapsiperheitä. Evokeskus tarjoaa kahvila- ja majoituspalveluita lähes ympäri vuoden ja kampuksen saunat (perinteinen ja savusauna) ovat vuokrattavissa esimerkiksi virkistysiltoja varten. Lisäksi alueella on kämppämajoitusta, laavuja sekä nuotiopaikkoja. Koe reipasta meininkiä Evolla mihin vuodenaikaan tahansa.

 

Luontoreittien lähtöpisteelle Evokeskukselle, Saarelantie 1, 16970 Evo, N 61.1965890 E 25.1076890

Evokeskuksen alueella on hyvin parkkitilaa omille ajoneuvoille. Lähtöpiste on noin 20 kilometriä Tuulosen kauppakeskuksesta Padasjoelle päin ja noin 25 kilometriä Padasjoelta Tuuloseen päin.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Evo-reitit

Sample Description
Sample Description
Sample Description

Evo

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Tammela, Hämeen luontokeskus

Tammelan luontoreiteillä, Ruostejärven tuntumassa ja Liesjärven kansallispuistossa pääsee nauttimaan rauhasta ja puhtaasta luonnosta. Asutusta alueella ei juuri ole, mutta reittien aloituspisteen Hämeen luontokeskus ja lähellä sijaitseva Eerikkilän urheiluopisto tarjoavat monipuolisia palveluitaan mm. välinevuokraa ja luontotietoutta. Alueella on upeita hiekkarantoja, laavuja ja nuotiopaikkoja. Reitit sopivat hyvin päiväretkikohteeksi, mutta vaellusta voi hyvin venyttää useammalle päivälle kulkemalla yhdysreittien kautta Liesjärven kansallispuistoon tai Ilvesreitille. Hämeen Ilvesreitiltä on yhteydet myös Torronsuon kansallispuistoon, Saaren kansanpuistoon sekä Lopen Räyskälään.

Ruostejärvi tunnetaan erityisen kirkasvetisenä ja hiekkapohjaisena järvenä. Sen rannat ovatkin kesäisin suosittuja uimapaikkoja. Kesällä vaelluksen ohella kannattaa tutustua Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevaan Korteniemen perinnetilaan, jossa voi tutustua 1910-luvun tilan elämänmenoon. Alueella on paljon myös ympärivuotisia aktiviteetteja. Talvella voi hiihtää järven jäällä tai vuokrata lähialueelta lumikengät, ja poiketa vaikkapa luontokeskukseen sen ollessa avoinna.

Luontoreittien aloituspisteelle, Hämeen luontokeskukselle, Härkätie 818, 31380 Letku (Tammela), N 60.714156, E 23.793042

Luontokeskuksen parkkipaikalla on hyvin tilaa kaiken kokoisille ajoneuvoille. Aloituspisteelle on matkaa Forssasta noin 18 km ja Tammelasta noin 15 km. Helsingistä Hämeen luontokeskukselle on opasteet Hämeen Härkätietä (nro 2824) Portaan kylästä päin tultaessa. Valtatie 2:lla (Helsinki - Pori) liikennöi useita pikavuorolinja-autoja päivittäin. Linja-autojen aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta. Kävelymatkaa pysäkiltä luontokeskukseen tulee noin 1,5 km.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Tammela-reitit

Sample Description
Sample Description
Sample Description

Tammela

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Loppi, Räyskälä

Lopella, aivan Räyskälän ilmailukeskuksen kupeessa lähtevät jääkauden muokkaamat luontoreitit tarjoavat erilaisia elämyksiä aina retkeilystä uimiseen Iso-Melkuttimen kirkaissa vesissä. Alueen harjuselännemäistä monimuotoisuutta lisäävät järvet ja pienet lammet, joiden vähäravinteinen vesi on Etelä-Suomessa harvinaisen kirkasta. Melkuttimien alue useine uimapaikkoineen sopii hyvin myös perheen pienimmille.

Osa reiteistä kulkee karuilla saloseuduilla ja Hämeen järviylängöillä ja maisemat vaihtelevat ikääntyneestä mäntymetsästä rehevään sekametsään. Reittien varrella on mahdollista oppia uutta luonnosta saatavista ruoka-aineista, kuten sienistä, marjoista, kaloista ja villiyrteistä.

Luontoreittien aloituspisteelle, Tauluntien parkkipaikalle, Tauluntie 146, 12820 Loppi, N60 44.350 E24 05.893

Autolla lännestä tultaessa Pori-Helsinki -tieltä (nro 2) käännytään Hämeen Härkätielle, josta käännytään Tauluntielle (nro 13623). Idästä tultaessa Lopen kuntakeskuksen kohdalta Räyskälän kantatietä (nro 54) ja käännytään Rautakoskentielle (nro 2832) ja siitä 6 km:n päässä käännytään Räysläkäntielle (nro 13623) ja ajetaan 4,5 km Tauluntien (nro 13623) risteykseen. Muutama linja-autovuoro kulkee Lopelta läheiselle Räyskälän ilmailukeskukselle, josta Iso-Melkuttimen rantaan pysäköintialueelle kertyy kävelymatkaa parisen kilometriä.

Hyödyllisiä linkkejä:

Loppi-reitit

Sample Description
Sample Description
Sample Description

Loppi

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar